IMG_1739

IMG_1739

A view of the house, the outdoor living space and the pool area, from up on the retaining wall. The hill has been transformed to create a secluded oasis below.

IMG_1628

IMG_1628

Double retaining walls of round natural fieldstone were used to correct a steep grade change and drainage issues in the yard while simultaneously beautifying and framing the property. Trees on the slope were installed using manpower, as machinery wasn’t able to make the climb.

IMG_1730

IMG_1730

A custom-size, narrow pool was installed to accommodate the unique shape of the property.

IMG_1633

IMG_1633

An open-air outdoor living room is centered around a cozy remote-controlled gas fire pit, while an Azek composite wood pergola lined with LED lights creates a partially-covered dining area.

IMG_1647

IMG_1647

Between the house and the pool resides an outdoor Lynx 34” grilling station with a side burner and some casual bar seating featuring the same round natural fieldstones as the patio walls. Towels may also be stored on the opposite side.

IMG_1663

IMG_1663

Between the two retaining walls, lush vegetation adds some color and channels water into the custom-engineered Cultec drainage system hidden beneath. Soft lighting is built into the lower patio wall.

IMG_1726

IMG_1726

The custom-built narrow pool and adjoining spa are framed elegantly by the patio walls. An auto-cover slides over the entire structure to protect the water from debris.

IMG_1722

IMG_1722

From the upper retaining wall, the pool and spa area stretches out in the sunlight. Tasteful fencing adds a degree of additional privacy from nearby neighbors.

IMG_1755

IMG_1755

The fire pit is just steps from the pool, a welcoming spot to dry off after a late night swim.

IMG_1793

IMG_1793

The remote controlled gas fire pit sits upon the pool deck, an ideal place for entertaining after a meal served underneath the nearby pergola.

IMG_1811

IMG_1811

The gas fire pit is started with the touch of a button. Wicker patio furniture provides a perfect place to enjoy the warmth while affording a view of the pool area.

Sound Beauty

New Canaan, Connecticut

A steep hill presented engineering and drainage challenges at this now picturesque Connecticut property. Much of the landscape design was done by hand as machines weren’t able to access the site. Retaining walls made of round natural fieldstone, the removal of 2,000 cubic yards of earth, the addition of a custom drainage system, and an array of greenery were part of the project.

A custom pool and spa was installed along with all the pool decking and a grilling station. A pergola with LED lighting covers the dining area, next to a remote controlled gas fire pit. In front, a brand new driveway was constructed using antique Belgian block curbing. Walkways, a front stoop and inset mailbox are all part of the landscape masonry design.